Nieuws detail


Veiligheidsinnovatie hellende daken: de Dakhaas

Ankerpunt de Dakhaas. Available soon ...

Innovatief                                                                             (artikel Arbo Magazine)

Slimme oplossingen voor betere arbeidsomstandigheden

Stilstand is achteruitgang. Innovaties maken het werk lichter en leuker. Wat bedenken mensen om hun werk veiliger, gezonder en aantrekkelijker te maken? Fotograaf en journalist Kees Winkelman gaat langs bij inspirerende bedrijven.

De Dakhaas

Bedrijf Harskamp Daken B.V.

Probleem Eigenaar, Harrie Harskamp: “Het toepassen van valbeveiliging op pannendaken bij kortstondige werkzaamheden, ontbreekt meestal. Waarom? Het is duur en omslachtig: er moet namelijk geboord en geschroefd worden. Voor korte werkzaamheden – een pannetje rechtleggen, een stukje lood aankloppen of een inspectie – ga je geen steiger opbouwen. Dat is namelijk niet alleen kostbaar, maar ook tijdrovend. En welke opdrachtgever betaalt tweehonderd euro voor een hoogwerker! Daarbij; veel plaatsen zijn niet bereikbaar met een steiger of hoogwerker. Het gevolg: dakwerkers gaan onbeveiligd het dak op en nemen hierdoor grote risico’s.

Oplossing De Dakhaas: een makkelijk mee te nemen en eenvoudig te plaatsen mechaniekje, dat je aan de panlatten klemt. Hieraan bevestig je de vallijn. In een fractie van seconden zit je veilig op een pannendak aangelijnd!

Proces “Bij een val van een dak, zo’n vier jaar geleden, brak ik zo’n beetje al mijn botten. Afschuwelijk, maar ik had het erger gevonden als het een van mijn medewerkers was overkomen. In het ziekenhuis had ik twee maanden de tijd om na te denken over een oplossing dergelijke ongelukken te voorkomen. Ik maakte schetsen van een beugel die je zonder te schroeven aan de panlatten kunt bevestigen. Want die panlatten zijn stevig hoor, soms staan we er met zijn drieën op. Eenmaal uit het ziekenhuis bouwde ik een prototype. Als test klemden we de beugel aan de panlatten van een in matige staat verkerend dak. Aan de beugel bevestigden we een rolcontainer met 110 kilo grind, die we vervolgens van het dak duwden. Vijf centimeter boven de grond moest hij tot stilstand komen en wat denk je? Het werkte perfect!

Nadat een arbodeskundige ons hiervoor toestemming gaf, gingen we de beugel zelf gebruiken. En met succes, want sindsdien zijn er al twee ongevallen mee voorkomen. Zo’n geweldige oplossing wil je niet voor jezelf houden, dus mijn volgende doel was het ding, dat inmiddels ‘Dakhaas’ heette, in de winkel te krijgen. Niet eenvoudig, want zaken als naams- en modelbescherming, CE keuring door TNO en octrooiiering moesten geregeld worden. Via een arbovoorlichter kwam ik in contact met Syntens. Een adviesbureau dat, in dienst van de overheid, bedrijven adviseert op het gebied van innovatie. Omdat de kosten voor bescherming en ontwikkeling hoog bleken te zijn kwam het project stil te liggen. Ik hoef er niet rijk mee te worden, en ben al blij als ik uit de kosten kom, maar het zou erg zijn als de hoge aanloopkosten de aanschafprijs zó hoog zou maken, dat  zzp’ers en kleinere bedrijven de aanschaf zich niet kunnen veroorloven.

Pas toen er via Syntens een subsidie kwam, en partners in de branche, die het belang van het product inzagen, wilden mee-investeren kwam de vaart erin.

Op dit moment buigen we ons over de verbetering van het ontwerp en binnenkort wordt ‘de Dakhaas’ door TNO getest. Als het testrapport voldoet krijgen we een CE-keurmerk en kan de productie van start.”

Resultaat  “De Dakhaas neem je mee in een hoes aan je riem. Je maakt een paar pannen los en klemt de ‘haas’ aan de panlatten. Zo simpel is het. Ga je omhoog, dan zorg je dat de vallijn niet verder reikt dan de dakgoot. Dan kun je zelf weer opkrabbelen.”

Participanten
Icopal BV Hoogkerk, Alumat Zeeman Maasdijk, HomeTeam BV Steenwijk en E-Wave Internet solutions Groningen ondersteunen het product van Harskamp Daken BV uit Meppel.


Twitter

Dynamische Daken B.V. | Alle rechten voorbehouden